Wat is harmonie in muziek en hoe werkt het? (2024)

Heb je wel eens "koude rillingen" gekregen terwijl je naar muziek luisterde? Dit kan veroorzaakt zijn door harmonie. Harmonie is een van de meest sonisch aangename onderdelen van muziek die het luisteren naar je favoriete nummers de moeite waard maakt. Maar wat is harmonie in muziek? En hoe kun je deze techniek in je muziek nabootsen?

We beantwoorden al deze vragen en nog veel meer hieronder. Laten we duiken in de magie van harmonieën!

Wat is harmonie in muziek?

Wat is harmonie eigenlijk? Waarschijnlijk begrijp je harmonie intuïtief, zelfs zonder enige kennis van muziektheorie. Dat komt omdat harmonie simpelweg twee of meer noten zijn die tegelijkertijd worden gespeeld in muziek. Of je nu van klassieke muziek houdt of van popmuziek, je zult zeker genoeg voorbeelden van harmonie vinden.

De twee of meer noten hoeven ook niet per se "aangenaam" te klinken. Maar over het algemeen gebruiken muzikanten de principes van de harmonie muziektheorie om consonante akkoordenschema's te maken die voor de meeste luisteraars aangenaam klinken.

Hoewel sommige mensen intuïtief harmonieën kunnen bedenken voor een bepaalde melodie, zijn er manieren waarop je handmatig harmonieën kunt bedenken, waar we hieronder dieper op in zullen gaan. Om harmonieën te creëren moet je oefenen, maar na verloop van tijd zal het creëren van deze toonrelaties een tweede natuur worden.

De belangrijkste elementen van harmonie

Harmonieën bestaan uit een aantal belangrijke elementen. Hier zijn enkele basisbegrippen uit de muziektheorie die de basis vormen van tonale harmonie.

Wat is harmonie in muziek en hoe werkt het? (1)

Belangrijke handtekening

De toonsoort bepaalt hoeveel kruizen of mollen er in een bepaalde notenfamilie zitten die bovenaan de notenbalk wordt weergegeven. De toonsoort van een nummer bepaalt meestal het akkoordenschema samen met de majeur drieklank of mineur drieklank die essentieel is voor het maken van intelligente harmonieën.

Over het algemeen geeft een mineur-sleutel een lied aan met een meer droevige of mysterieuze toon, terwijl een majeur-sleutel een vrolijkere, meer opgewekte toon heeft. Toonaarden bevatten ook toonladders, dat zijn bepaalde manieren om noten binnen een toonaard te spelen. Vaak zijn de noten van een majeur- of mineurtoonladder een goede basis voor het creëren van harmonieën.

Tonaal onderscheid

De meeste geweldige harmonieën zijn gebaseerd op een geweldige melodie. Om sonisch aangename intervallen en interesse in een compositie te creëren, is het essentieel om een tonaal onderscheid of hoorbare scheiding tussen verschillende noten te hebben.

Consonant vs. dissonant

Harmonieën bestaan uit consonante en dissonante klanken. Een consonante harmonie voelt meestal open aan, is sonisch aangenaam en draait om dezelfde noten als in de akkoordenschema's van een nummer. Consonante akkoorden zijn makkelijk om naar te luisteren en komen overal in moderne muziek voor.

Dissonante harmonieën daarentegen dragen veel spanning met zich mee en kunnen een opvallend, soms onaangenaam gevoel geven, afhankelijk van de context. Dissonante akkoorden horen misschien meer thuis in muziek voor horrorfilms dan op de radio, maar ze zijn zeker de moeite waard om te begrijpen.

Harmonische Veranderingssnelheid

De snelheid waarmee een nummer van het ene akkoord naar het andere overschakelt in een muzikale compositie kan je harmonische mogelijkheden enorm beïnvloeden. In de meeste populaire westerse muziek verandert het akkoord elke maat of om de andere maat.

Harmonischen van instrumenten

Verschillende instrumenten dragen bij aan gevarieerde harmonische structuren, afhankelijk van hun toon en toonkwaliteit. Een basgitaar kan bijvoorbeeld helpen om de tonica van een majeur akkoordprogressie te benadrukken om structuur in het nummer te houden.

Modulatie

Modulatie treedt op wanneer een compositie afwijkt van de oorspronkelijke toonsoort van het nummer. Deze verandering van toonsoort kan helpen om een verschuiving in de muziek aan te geven en zal ook de harmonieën van een nummer verschuiven.

Ritme

Veel harmonische frasering heeft te maken met het ritme of de snelheid waarmee een melodische lijn wordt uitgevoerd. Een harmonie kan hetzelfde ritme hebben als de melodielijn voor een subtieler effect of een heel andere frasering voor wat extra contrast.

Akkoordenschema

Het akkoordenschema van een nummer heeft veel invloed op de consonante harmonieën in het nummer. Harmonie heeft te maken met akkoorden omdat de sterkste noten in een majeur of mineur toonaard meestal rond de dominante akkoorden van een compositie draaien. Als je moeite hebt met het creëren van harmonie in een bepaald stuk, probeer dan de noten van de vastgestelde akkoordenprogressie te volgen.

De geschiedenis van tonale harmonie in muziek

Harmonie komt van een Grieks woord dat een verbinding tussen de planken van een schip betekent of een samenvoeging van die planken. Griekse muziek integreerde de praktijk van het zingen van meerdere melodieën tegelijk, door middel van Pythagoreïsche of aristoxeniaanse harmonische structuur.

Verschillende culturen leggen de nadruk op verschillende harmonische structuren. Zuid-Aziatische kunstmuziek legt bijvoorbeeld de nadruk op een open kwint of kwart, die op dezelfde toon blijft staan. Vroege westerse religieuze muziek bevatte daarentegen parallelle perfecte intervallen die hun weg hebben gevonden naar de westerse muzikale tradities van vandaag.

Eén ding is zeker - harmonie beïnvloedt zeker de manier waarop we muziek als geheel structureren.

Voorbeelden van harmonie in muziek

Er zijn genoeg voorbeelden van harmonie in alle genres van oosterse en westerse muziek, vooral omdat zelfs unisono zingen als harmonie wordt beschouwd. Hier zijn een paar veelvoorkomende voorbeelden van harmonie die je misschien herkent:

 • The Beach Boys: The Beach Boys staan bekend om het zingen van uitgebreide harmonieën. Luister naar een van hun nummers en je zult zien dat elke stem uit een andere harmonie bestaat.
 • Imogen Heap: De zangeres en producer Imogen Heap maken gebruik van harmonisatie in "Hide and Seek".
 • Fleet Foxes: Deze alternatieve band staat bekend om de strakke instrumentale harmonieën die bijdragen aan hun ietwat middeleeuwse soundscapes.

Harmonie en akkoordindeling

In westerse muziek zijn er drie verschillende soorten akkoorden binnen een progressie die de sterkte van melodieën en harmonieën bepalen.

Tonic

Toonakkoorden zijn normaal gesproken de hoofdakkoorden van de progressie. Dit is waar de akkoordprogressie het meest stabiel aanvoelt.

Dominant

De op één na belangrijkste akkoorden zijn de dominante akkoorden. Deze akkoorden zijn gebouwd op de 5e graad van een bepaalde toonladder.

Overheersend

Dominante akkoorden worden gebruikt om de harmonische kloof tussen de tonica en dominante akkoorden te overbruggen.

Wat zijn de verschillende soorten harmonie?

Wat is harmonie in muziek en hoe werkt het? (2)

Harmonie kan worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën. Hier vind je alles wat je moet weten over de verschillende soorten harmonie.

Diatonische harmonie

Diatonische harmonie verwijst naar muziekharmonie waarbij alle noten en akkoorden terug te voeren zijn op een enkele majeur- of mineurtoonladder.

Niet-diatonische harmonie

Niet-diatonische harmonie is gelijkaardig aan diatonische harmonie omdat het grotendeels draait rond de centrale toonladder van een lied. Niet-diatonische harmonie introduceert echter ook noten buiten de tonische akkoordenstructuur, wat spanning kan creëren en interesse kan toevoegen aan een melodische frase.

Atonale harmonie

Atonale harmonie negeert de toonsoort volledig en beschouwt alle twaalf halve tonen als even belangrijk binnen elke sonische structuur. Akkoordvormen hebben geen invloed op dit type harmonie, dat omarmd wordt door meer experimentele muziekstromingen zoals free jazz.

Het verschil tussen open en gesloten harmonieën

De termen open en close in relatie tot harmonie beschrijven hoe dicht elke noot bij elkaar ligt binnen een koord in tonale muziek. In close harmony liggen alle noten zo dicht mogelijk bij elkaar. Akkoorden in open positie zijn veel meer gespreid tot waar de tonica meer dan een octaaf verwijderd kan zijn van de andere twee noten in een akkoord.

Een open harmonie kan helpen bij het creëren van een minder dissonante akkoordenstructuur door meer ruimte te creëren binnen een sonische ruimte voor een zoeter geluid.

Wat is impliciete harmonie?

Een impliciete harmonie bestaat uit tonen binnen een bepaalde akkoordstructuur die in staat zijn om een bepaald akkoord te identificeren zonder dat alle tonen expliciet gespeeld worden. Omdat verschillende muziekinstrumenten maar één toon tegelijk kunnen spelen, kan impliciete harmonie in tonale muziek ontbrekende delen compenseren.

Laten we bijvoorbeeld de drieklank van C-majeur nemen. Normaal gesproken heeft een drieklank van C-majeur de noten C, E, G. Maar als je de noten "C" en "G" in de toonsoort C-majeur speelt, kunnen je oren nog steeds de majeur akkoordstructuur herkennen zonder de kleine terts "E". Impliciete harmonieën worden sterk omarmd in de jazzwereld, hoewel ze in een grote verscheidenheid aan muziek kunnen worden gevonden.

Hoe harmonie schrijven

Het schrijven van harmonie is een uitstekende oefening die je vaardigheden als muzikant in zijn geheel zal verbeteren. Hier is een eenvoudig stappenplan als je niet weet waar je moet beginnen.

 1. Vind eerst je melodie. Om harmonie te creëren, heb je om te beginnen een melodie nodig. Schrijf je melod ie voordat je verder gaat met je harmonische lijn.
 2. Experimenteer met een instrument of je stem. Soms kan harmonie worden gecreëerd door improvisatie. Kijk of spelen of zingen over je melodie harmonie oplevert.
 3. Gebruik akkoorden voor inspiratie. Als je twijfelt, kijk dan naar de noten in je dominante akkoorden. Veel voorkomende intervallen in dominante akkoorden zoals de reine 4e en reine 5e kunnen geweldige harmonieën maken voor je melodie.
 4. Bouw voort op een toonladder. Het gebruik van een toonladder is een andere manier om sterke diatonische harmonieën te maken. Neem een toonladder en maak een andere melodielijn met aparte noten als je harmonie.

Tips voor het zingen van harmonieën

Hier zijn wat snelle tips voor het zingen van harmonieën als je net begint.

 1. Zing in een groep. Vind je het nog steeds moeilijk om te begrijpen "wat is harmonie in muziek"? In dat geval kan deelname aan een koor je helpen om de gelaagdheid van verschillende melodieën beter te begrijpen. Lid worden van een koor is een geweldige harmonische oefening en zal je helpen je oren te spitsen door regelmatig te oefenen.
 2. Gebruik muziekinstrumenten als hulpmiddel. Om accurate harmonische intervalsprongen te maken, is het een goed idee om een muziekinstrument te gebruiken om harmonie te spelen voordat je het zingt. Het is een stuk makkelijker om in toonsoort te zingen als je dezelfde noot speelt op je gestemde gitaar of piano.
 3. Luister kritisch naar harmonieën in muziek. Wanneer je akkoorden speelt of terloops naar muziek luistert, probeer dan op harmonieën te letten. Het is een goede oefening om te proberen de individuele partijen te identificeren, wat je weer kan helpen om sterkere individuele partijen te zingen.
 4. Oefen met het maken en schrijven van harmonieën. Er is geen vervanging voor oefening! Neem de tijd om zowel open als gesloten harmonieën te schrijven. De praktijk van het handmatig doorwerken van harmonieën zal het makkelijker voor je maken om te zingen en de muziektheorie achter harmonieën te begrijpen.

Wat is harmonie in muziek en hoe werkt het? (3)

Veelgestelde vragen Harmony

Heb je nog steeds moeite om het concept van harmonieën te begrijpen? Wees niet bang! Hier zijn enkele veelgestelde vragen en antwoorden om je begrip te vergroten.

Hoe vind ik de harmonieën van een nummer?

Harmonieën zijn technisch gezien gewoon meer dan één noot die tegelijkertijd gespeeld wordt. Dat gezegd hebbende, sommige van de mooiste harmonieën draaien om het majeur tonica akkoord van een liedje. Neem de grondtoon van de toonaard en speel de 3e en 5e toon van de majeur toonladder.

Hoe herken je harmonie?

Als er meer dan één noot tegelijk wordt gespeeld, is er sprake van harmonie. Om harmonie te herkennen, zoek je naar tonen die buiten de hoofdmelodie worden gezongen. Vaak kun je harmonieën vinden in het voor- en refrein van nummers, hoewel dit niet altijd van toepassing is.

Wat is het verschil tussen melodie en harmonie?

Harmonie is gebaseerd op een melodie. Melodie is de belangrijkste tonale frase in een lied, terwijl harmonie dient om de melodie aan te vullen met verschillende tonen. In termen van verschillende zangtypes wordt de melodie vaak gezongen door sopraanzangers, terwijl altzangers in de meeste gevallen de harmonie voor hun rekening nemen.

Wat is het verschil tussen ritme en harmonie?

Harmonie heeft te maken met de tonale informatie van een lied in relatie tot de melodie. Ritme heeft te maken met de cadans of de manier waarop een melodische frase wordt uitgedrukt door een zanger of instrumentalist. Harmonie en melodie kunnen een vergelijkbaar of totaal verschillend ritme hebben, afhankelijk van de behoeften van een lied.

Wat is het verschil tussen harmonie en contrapunt?

Contrapunt verwijst naar de praktijk van het creëren van een enkele melodische frase met behulp van meer dan één stemvoering, meestal steunend op een harmonische structuur. Harmonieën, aan de andere kant, zijn simpelweg meerdere noten die tegelijkertijd gespeeld worden om een bestaande complete melodie te ondersteunen.

Wat is tweestemmige harmonie in muziek?

Tweestemmige harmonie verwijst naar iemand die een melodie zingt, en dan de harmoniestem die binnen de bestaande akkoordenstructuur of op dezelfde notenbalk van de melodielijn zingt. Tweestemmige harmonie is vrij gebruikelijk door zijn eenvoud en sonisch aangename geluid.

Kun je harmonie hebben zonder melodie?

Je kunt harmonie hebben zonder een duidelijke melodie - Aangezien harmonie gewoon meer is dan één toon die tegelijkertijd gespeeld wordt, maakt technisch gezien zelfs een akkoordenschema in principe gebruik van harmonie. Op deze manier gebruikt praktisch alle muziek een vorm van harmonie, ongeacht genre of tijdperk.

Zijn drums melodie of harmonie?

Drums zijn niet noodzakelijkerwijs een melodie of harmonie - ze zijn meer een ritmisch onderdeel dan iets anders. Hoewel het waar is dat drums duidelijke tonen kunnen hebben, staan ze bekend om het dragen van melodische informatie om melodie of harmonie te creëren.

Is harmonie een akkoord?

Harmonieën zijn niet noodzakelijk een akkoord (ze zijn flexibeler), maar een akkoord is altijd een harmonie omdat harmonie gewoon meerdere verschillende tonen zijn die tegelijkertijd gespeeld worden. Harmonieën zijn meestal opgebouwd rond een specifieke akkoordstructuur in relatie tot de melodie.

Is harmoniseren gemakkelijk?

Harmoniseren kan een uitdaging zijn voor elke beginner, net als elke andere vaardigheid. Toch kan het een tweede natuur worden als je genoeg oefent. Door akkoorden te leren spelen en te improviseren over een melodie kun je gemakkelijker intuïtief harmoniseren.

Eenvoudig gezegd is harmonie in muziek twee of meer noten die tegelijkertijd worden gespeeld. Hoewel dit concept niet super ingewikkeld is, kan het een enorm verschil maken in de kwaliteit van je nummers en mixen. Veel plezier met het verwerken van harmonieën in je muziek!

Wat is harmonie in muziek en hoe werkt het? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 5598

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.